• darkblurbg

Статии

РАЗВИВАНЕТО НА КИ – КЛЮЧЪТ КЪМ УСПЕХА В АЙКИДО

  • 06 Apr 2023

Целта на упражненията за развиване на вътрешната енергия „Ки“ (Ки упражненията) е обединението на мисълта и тялото в едно цяло. Ки упражненията представляват нещо повече от прости упражнения, чиято цел е да раздвижат практикуващите преди техниките в тренировката по айкидо.  

Прочети повече


ЗА КАКВО ПЛАЩАМЕ КОГАТО НАШИТЕ ДЕЦА ТРЕНИРАТ БОЙНИ ИЗКУСТВА?

  • 12 Sep 2021

ЗА КАКВО ПЛАЩАМЕ КОГАТО НАШИТЕ ДЕЦА ТРЕНИРАТ БОЙНИ ИЗКУСТВА? Разговор между двама родители: -        Защо плащаш толкова пари и губиш толкова много време, детето ти да тренира бойни изкуства? -        Ако трябва да сме откровени не плащам за уроците по бойни изкуства на детето...

Прочети повече


Интервю с Андре Ноке, 8 Дан

  • 18 Aug 2016

Андре Ноке, 8 Дан по айкидо, 4 Дан по джудо е един от пионерите на Будо в Европа. Той е първият чужденец учи деши на Морихей Уешиба и партньор в тренировките на Тамура Нобуйоши. 

Прочети повече


Философията на айкидо (втора част)

  • 21 Oct 2012

Продължение на статията-откъс от книгата „Изкуството на айкидо” от Кишомару Уешиба, съдържаща разяснение на някои от основните понятия от филосфията на айкидо.

Прочети повече


Философията на айкидо (Част първа)

  • 12 Jul 2012

Представяме ви откъс от книгата „Изкуството на айкидо” от Кишомару Уешиба, съдържащ разяснение на някои от основните понятия от филосфията на айкидо.

Прочети повече


Кеппан – кървавата клетва

  • 04 Mar 2012

Откакто Холивуд откри бойните изкуства като средство за привличане на повече зрители, аудиторията на телевизионните програми и на филмите е забавлявана с всякакви видове фантазьорски сценарии, включващи главен герой, който се стреми да бъде допуснат в тайна школа по бойни изкуства, задача, която той успява да изпълни едва след преодоляването на определен брой изпитания, доказващи неговата воля и...

Прочети повече


Същността на укеми

  • 03 Feb 2012

В изкуството айкидо укеми – способността да поставиш началото на движение с партньор и да приемеш техниката, която следва от него, е половината от практиката.

Прочети повече


В памет на Сайто сенсей

  • 15 May 2011

Светът на айкидо преживя поредната голяма загуба със смъртта на шихан Морихиро Сайто, който почина на 13 май 2002 г. Той беше дългогодишен последовател и един от старшите ученици на Основателя на айкидо Морихей Уешиба, както и човекът, на когото бе поверена грижата за Храма на айкидо в Иуама (Aikido Shrine), префектура Ибараги в Япония.

Прочети повече


В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНСКОТО БУДО

  • 23 Apr 2011

На 26 април се навършват 42 години от смъртта на О Сенсей! С тази статия бихме искали, хората, които практикуват айкидо, да научат още нещо за  живота на О Сенсей.

Прочети повече


ТРИТЕ ЕТАПА В РАЗВИТЕТО НА УЧЕНИКА

  • 21 Mar 2011

Първият етап е известен като шу и може да бъде преведен по следния начин: закрила, защита, опазване, подчинение, съхранение, съобразяване, придържане, вярност. От тези определения можем да изведем характеристиките на този етап: закрила (от учението), защита (чрез учението), подчинение на правилата (на учението), съблюдаване (на учението), поддържане на вниманието (към учението).

Прочети повече